Het project

Het Waasland herbergt een schat aan verhalen die tot de verbeelding spreken. Ze worden trots doorverteld of angstig verzwegen. Ze worden vergeten door de ene generatie en weer opgediept door een andere. Ze evolueren mee met de tijd en worden nooit volledig identiek verteld. 

In 2007 onderzocht de erfgoedcel gekende en minder gekende bronnen die volksverhalen uit het Waasland bevatten, en verzamelde de verhalen die daarin neergeschreven worden in een inventaris. Dit leverde meer dan 500 verhalen op, waarvan er 10 werden gebundeld in het boek ‘Griezelverhalen uit het Waasland’

Voor ‘Sprekend Waasland’ lieten we 10 vertellers in de inventaris duiken. Ze gingen enthousiast aan de slag met de oude volksverhalen en staken ze in een nieuw jasje. Hun 10 verhalen werden niet opgeschreven, maar ingesproken. Zo vertellen ze dit stukje Waas erfgoed op hun manier aan jou door. 

Op Erfgoeddag 2021 kan je de verhalen live beleven. Maar in afwachting hiervan: maak het gezellig. Luister. Herbeluister. En vertel het verder.   

 

“Je kunt onze tijd leren kennen door er goed op te letten hoe we verhalen aan elkaar doorvertellen.”

Ellen Deckwitz

Video afspelen

Sprekend Waasland’ is een project van Erfgoedcel Waasland i.s.m. de 10 Wase steden en gemeenten: Beveren, Kruibeke, Lokeren, Moerbeke, Sint-Gillis-Waas, Sint-Niklaas, Stekene, Temse, Waasmunster en Zwijndrecht.

De 10 vertellers ontdekt u onder ‘de vertellers’ in het menu. 
Audioproductie: AV Image – http://www.av-image.be
Illustraties: Charlotte Severeyns – https://www.charlottesevereyns.com
Website: Incendiary – https://incendiary.be/
Muziek-compositie: Seppe De Clerck – https://irribeats.be/

Stem intro verhalen & spots: Esther Lybeert
Muzikanten: Kim Gorgon (elektrische gitaar), Anke Lauwers
(dwarsfluit), Joris Van Vinckenroye (Contrabas)